IZLET JESENSKOG DIJELA 2007, BIO JE REZERVIRAN ZA ZAJEDNICE TALIJANA BUIE, SISSANO I ZAJEDNICU TALIJANA U ZAGREBU

Roma: “Od antike do današnjih dana”, izlet u vječni grad.

Srijeda 14. studenog, desetak članova naše zajednice sastalo se na dogovorenom mjestu kako bi sudjelovali na svom prvom studijskom putovanju.
Zahvaljujući odličnoj organizaciji Narodnog Sveučilišta u Trstu i Talijanske Unije u Rijeci organiziran je prijevoz do Trsta gdje je bilo pripremljeno studijsko predavanje profesora Enrica Lucchesea.
Dan je završen večerom i noćenjem u hotelu. Sljedeći dan sastali smo se s ostalim dijelom grupe članova Zajednice Sissano i Buie i tako smo bili 60. Nema se šta reci, osim da smo bili jedna složna grupa u znalačkim rukama gospodina Fabrizia Somme glavnog za organizaciju u UPT-u (Narodnog Sveučilišta u Trstu).

Četvrtak smo proveli putujući, polako upoznajući našu veliku grupu i dakako gledajući filmove koji su se redali jedan za drugim.
Kasno popodne stigli smo u naš “Clarhotel” smještaj i večera. Umorni od puta i željni da za sutra budemo svježi i odmorni većina nas je odlučila dan završiti ranijim odlaskom na spavanje.

Michelangelo

Petak 16. početak razgleda grada: Muzej Vatikan s neizbježnim povijesnim predavanjima, božanstvenim djelima freski Sistinske Kapele Michelangela Buonarrotia, Stanze della Segnatura di Raffaello nastavljajući sa Trgom i Bazilikom Sv. Petra.
Popodne smo krenuli centrom Rima kako bi uživali u znamenitostima grada: Piazza Navona, Pantheon, Via del Corso, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna Trinità dei Monti, Piazza Colonna alla Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Mausoleo di Vittorio Emanuele II.

RomaNakon večere, klasika ali nikad isto, “Roma by night” autobusom kako bismo što bolje mogli predočiti veličinu samog grada.

Subotu 17. ujutro iskoristili smo na najbolji mogući način, jer su vremenske prilike bile na našoj strani (nije kišilo) uz vodiča kružili smo po “cijelom” Rimu kako bismo uspjeli vidjeti što više toga u kratkom vremenu: il Tempio di Vesta, il Tempio della Fortuna Virile, l’Arco di Giano, il Teatro di Marcello za doći do Campidoglia, Colle del Palatino, gdje smo se mogli diviti arhitektonskim preobrazbama Michelangela del Cinquecenta.
Odmah nakon toga bili smo zaokupljeni s Foro Romanom, Palatinom, posjetili smo Fori Imperiali, Basilicu di Massenzio, l’Arco di Costantino, za kraj l’Anfiteatro Flavio opće poznat kao Colosseo i Circo Massimo.

Tutti davanti SanpietroUmorni i malo promrzli, ali dakako vrlo zadovoljni, jer nema mogućnosti svaki dan biti turista Rima diviti se svemu ovome i povrh svega toga imati ovakvo stručno vodstvo lokalnih vodića. Iako nezadovoljni malo vremenom i temperaturom koju smo očekivali ipak malo višom, dobili smo nešto drugo, mogućnost biti zajedno s dvije povijesne grupe sunarodnjaka Buie i Sissano.

Osobna zapažanja i dojmovi koji su ostali predsjedniku Zajednice iz Zagreba: svi su bili i više nego zadovoljni organizacijom cjelokupnog putovanja i načina kako su bili prihvaćeni od ostalih članova zajednice.

Zahvaljujem se gospodinu Fabrizio Sommi (UPT), Narodnom Sveučilištu u Trstu (UPT) i Talijanskoj Uniji koji su nam omogučili da se priključimo Zajednici Buie i Sissano na putovanju u Rim.