U razgovoru s predsjednikom novo osnovane Zajednice Talijana u Zagrebu

Zagreb – u glavnom gradu kulture, ekonomije, politike i administracije Hrvatske, tokom popisa 2001 godine bilo je 277 državljana deklariranih talijanske nacionalnosti.
Razgovarali smo s privremenim predsjednikom novoosnovane Zajednice Talijana, gospodinom Mucciacciarom, koji se zadnjh godina nalazi u Zagrebu nekadašnjim zaposlenikom Talijanske Ambasade. Gospodin Mucciacciaro poznaje realnost Talijana u Zagrebu i zainteresiran je saznati koji su to Talijani prisutni na ovim prostorima. Struktura talijanske manjine nije autohtona, osobe dolaze iz različitih zona Hrvatske, zapadne Slavonije, Dalmacije i Istre ili drugih dijelova koji su se naselli u Zagrebu radi poslovnih motiva smjestili i prihvatili jezik i kulturu Hrvatske. Danas, po zadnjim spoznajama u Zagrebu bi trebalo biti oko 600 Talijana. Već nekoliko godina na ovom prostoru postoji Klub Talijana u Zagrebu koji je tokom svog postojanja i organizirao kulturna događanja i manifestacije. Formiranje jedne Zajednice Talijana stavljena je kao glavna tema razgovora različitih sastanaka kao i nedavno održanog između talijanskog ambasadora g. Alessandra Grafinia, g. Furia Radina predstavnika talijanske manjine u Saboru, Maurizia Tremula predsjednika Izvršne skupštine zajednice Talijana. Rezultat je bilo formiranje jedne posve nove zajednice 22. ožujka 2007 s privremenim sjedištem (Srebrnjak 127). Na konstituirajućoj sjednici bilo je prisutno oko 40 osoba. Poduzeti su odmah i slijedeći koraci oko registracije Zajednice, prikupljanje potrebnih dokumenata koji su ubrzo nakon sjednice dostavljeni u Grad Zagreb radi i samih internih izbora nonoosnovane Zajednice koji moraju biti obavljeni do kraja svibnja. Budući programmi su mnogobrojni, ali glavni cilj je uključiti mlade u rad i djelovanje same zajednice.
Među programa g. Mucciacciaro je napomenuo organizaciju konvencija, kulturne aktivnosti i manifestacije, semnari, tečajevi jezika a sve to u cilju očuvanja i promocije razvoja nacionalnog identiteta, kulture i jezika samih članova. Važnost predstavlja i suradnja s ostalim Zajednicama Talijana regija i gradova i naravno drugim manjinama prisutnima na području grada Zagreba. Utemeljenjem Zajednice, manjina ima mogučnost izabrati svog predstavnika za Grad Zagreb, korak vrlo važan za samu valorizaciju prava manjina.
Na kraju predsjednik je pozvao sve zainteresirane koji se žele učlaniti i pristupiti zajednici da su dobrodošli. Procedura je vrlo jednostavna, zahtjeva kontaktiranje predsjednika osobno ili same zajednice, potpisivanja zahtjeva o izjavi suglasnosti za pripadanju talijanske nacionalnosti, kulture i jezika.