STUDIJSKO PUTOVANJE U PIRAN I SAVUDRIJU, 20. I 21. TRAVNJA 2024.

Po dolasku u Piran na trg ‘Giuseppe Tartini’, dobrodošlicu u općini i pozdravni govor uputili su nam dogradonačelnici Christian Poletti i gospođa Manuela Rojec, koji su nas primili u Tintorettijevoj sobi i iznijeli nam zanimljive činjenice o gradu i načinu življenja u njemu.

Slijedio je susret u sjedištu Talijana u Piranu ‘Giuseppe Tartini’ gdje nas je primio potpredsjednik zajednice gospodin Kristijan Knez, direktor centra ‘Carlo Combi’ i predsjednik istraživačkog društva povijesti i geografije u Piranu. Ilustrirao je i produbio značenja blagdanskih događanja i dragulja vezanih uz sol i njezinu tradiciju, te pripovijedajući o arhitektonskim ljepotama istarskog gradića a zatim smo posjetili muzej posvećen najpoznatijem violinistu Pirana Giuseppe-u Tartini-ju čije ime nosi zajednica. Nakon popodnevne pauze pod vodstvom vodiča, profesorice Daniele Paliaga Jankovič, prošetali smo i razgledali staru jezgru grada Pirana.

Drugi dan smo posjetili zajednicu Talijana Savudrije, koja se nalazi na samom vrhu sjeverozapadnog dijela Istre. Doček i pozdravni govor održala je predsjednica zajednice Talijana Savudrije gospođa Miriam Ossich i zamjenica gradonačelnika Umaga Floriana Bassanese Radin. Govorila je o budućoj suradnji naših zajednica kao i o mnogim aktivnostima njihovog članstva. Neke od aktivnosti prikazane su uživo, grupa ‘Salvore alla veciaia’, kreativna grupa gospođa koje obrađuju filc, mladi harmonikaši Leo Brlobaš i David Zachinga, koji su nam odsvirali popularne pjesme u restoranu ‘Bora bora’ u Bassaniji budući da se sjedište zajednice trenutno renovira. Ugošćeni smo izvrsnim kroštulama te proizvodima lokalnih OPG-ova i dobrim vinom nakon čega smo obišli ‘dizalice’ čamaca i čuveni svjetionik, simbol stanovnika Savudrije, pod vodstvom i uz prepričavanje anegdota stare Savudrije gospodina Silvana Pelizzon-a. Uzvratni susret zajednice Talijana Savudrije biti će već za mjesec dana u Zagrebu.

Puni dojmova i poznanstava u popodnevnim satima vratili smo se u Zagreb.