STUDIJSKO PUTOVANJE U APULIJU I BAZILIKATU 05.-09.10.2022.

 

1. dan ZAGREB- BRINDISI – ALBEROBELLO
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova kod kioska Tiska. Let zrakoplovom za Brindisi u na liniji FR6687 15:05 sati. Po dolasku 16:40 organizirani transfer do hotela i smještaj u sobe. Orjentacijska šetnja po slikovitom Alberobellu – jedinstvenom gradiću pod zaštitom UNESCO-a Alberobella, poznatom po kućicama kružnog oblika zvanih trulli. Neobične građevine koje čine gradske četvrti ostavljaju dojam kućica iz bajki, jedinstven su primjer prapovijesne gradnje bez vezivnog materijala, isključivo od nepravilnih komada vapnenačkog kamena. Iako se takav oblik gradnje može susresti duž cijele doline Itria, upravo se u bajkovitom Alberobellu nalazi najveća koncentracija od preko 1500 najbolje očuvanih trulla. Večera, noćenje.
2. dan ALBEROBELLO -BARI – POLIGANO AL MARE – ALBEROBELLO
Doručak. Vožnja do Barija, razgled glavnog grada Apulije, poznatog pod nazivom „Bologna juga“: stari grad ili Bari Vecchia s labirintom ulica i trgova koji odišu duhom minulih vremena, niz iznimnih vjerskih spomenika: trobrodna bazilika San Nicolo iz 11. stoljeća u kojoj se čuvaju njegove moći jedno je od remek-djela talijanske romanike, katedrala San Sabino u bizantskom stilu, ostaci normanske tvrđave Castello Svevo, kazališta Teatro Petruzzelli i Teatro Margherita. U nastavku ćemo prošetati starom četvrti gdje možete na ulici vidjeti domaćice koje izrađuju tipičnu tjesteninu ovog područja orecchiette. Slobodno vrijeme za ručak u jednoj od tratorija. Vožnja do Poligano al Mare, rodnog mjesto Domenica Modugna, svjetski poznatog talijanskog kantautora, poznatog po hitu Nel blu dipinto di blu(Volare). Svakako prošetajte šetnicom do poznate plaže te ne propustite fotografiranje bar s jednog vidikovca. Vožnja do hotela. Večera, noćenje.

4. dan MATERA –DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA – ALBEROBELLO
Doručak. Vožnja slikovitim krajem do gradića Matera, europske prijestolnice kulture 2019., bisera pokrajine Basilicate i prvog grada na jugu Italije uvrštenog na popis UNESCO baštine, zbog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi. Sassi potječe od prapovijesnog, trogloditskog najstarije naseljenog mjesta u Italiji, a sastoje se od više naselja: Sasso Barisano s bogato ukrašenim portalima, Sasso Caveoso koji ostavlja dojam kazališta unutar špilje te kućama u “špiljama” koje se stepeničasto spuštaju niz stube grada, Civita s katedralom i park na platou Murgia Matera s brojnim crkvama iz perioda od Bizanta do baroka. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika. Zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu, odabrana je za glavnu lokaciju snimanja poznatog filma Mel Gibsona Pasija, kandidata za filmsku nagradu Oscar. U nastavku odlazak na probu maslinovog ulja. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za uživanje u Alberobellu! Večera, noćenje.

4. dan – LECCE – OTRANTO
Doručak. Odlazak do baroknog bisera juga Italije grada Lecce, kojeg zbog svoje raskošne arhitekture i upotrebe lokalnog kamena travertina nazivaju „Firencom juga“. Grad je to turbulentne povijesti čiji se tragovi mogu vidjeti na brojnim spomenicima: rimski amfiteatar, Castello, katedrala Santa Croce, barokna crkva St. Niccolo e Cataldo. … kraće slobodno vrijeme za uživanje u šetnji slikovitim ulicama grada. Nastavak vožnje do grada Otranto , smještenog na samoj „peti talijanske čizme“. Zbog svog strateškog položaja na morskom tjesnacu koji razdvaja Jadransko od Jonskog mora, često je bio poprište brojnih borbi i osvajanja što je ostavilo traga i na izgledu grada. Odlazak na razgled: Castello Aragonese, katedrala s vrijednim mozaicima i impozantnim trgom, bazilika San Pietro s bizantskim freskama, San Giovanni katakombe… Povratak u hotel. Večera, noćenje.

5. dan LOCOROTONDO – OSTUNI – BRINDISI – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do mjesta Locorotondo koje je jedan od tipičnih atmosferičnih starih gradića Apulije sa zasljepljujuće bijelim fasadama. Prošetati ćemo starim gradom kojim dominira crkva San Giorgio uz kraće slobodno vrijeme kako biste doživjeli istinsku Apuliju. Vožnja do „Bijelog grada“ kako još zovu šarmantni Ostuni zahvaljujući njegovoj bijeloj arhitekturi. Šetnja gradićem kojim dominira katedrala i biskupski dvor, a dodatno ga ukrašavaju palače plemićkih obitelji. Ostuni je savršeno mjesto za uživanje u opuštajućoj atmosferi uz aperitiv. Slobodno vrijeme za ručak, kupovinu suvenira i kavicu na suncu do transfera za zračnu liku Brindisi. Prijava na let u 20:10 sa slijetanjem u Zagrebu u 21:45.

Cijena aranžmana uključuje:
 prijevoz zrakoplovom kompanije Ryanair na relaciji Zagreb-Brindisi-Zagreb u ekonomskoj klasi
 zrakoplovne pristojbe i naknade
 ručna prtljaga (kofer do 10 kg dimenzija 55 cm x 40 cm x 20 cm)
 četiri noćenja s doručkom i večerom u hotelu Ramapendula 4* u Alberobellu
 autobusni transfer u dolasku i povratku te sve izlete navedene u programu
 lokalnog vodiča u Materi
 slušalice za obilazak Matere
 degustaciju maslinovog ulja
 vanjske razglede prema programu
 voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:
• doplata za veliki kofer do 23 kg – 320 kn – UPLATA PRILIKOM REZERVACIJE
• ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje
• karte javnog gradskog prijevoza, doplate za izlete i obroke koji nisu prema programu
• osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)

Obavezne doplate:
• Boravišna pristojba i osiguranje 1,50-2 Eur po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu

RED LETENJA NA RYANAIRU:

FR 4783 Zagreb 15:05 Brindisi 16:40
FR 4782 Brindisi 20.10 Zagreb 21:45

VAŽNE INFORMACIJE:
Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl.
Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa. Granične, vizne i zdravstvene formalnosti: Za državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.