Druga skupština novo osnovane Zajednice Talijani u Zagrebu (11.12.2007. godine)

Druga skupstina Zajednice TalijanaZagreb – 11 prosinac, mesto događanja Slovenski dom – održana je II. Skupština Zajednice Talijani u Zagrebu. Na samom početku predsjednik zajednice nam je napomenuo da su se po prvi puta u priči o Zajednici Talijani u Zagrebu na istom mjestu okupili najviši predstavnici Institucija koji su poduprijeli posao zajednice. Sudionici večere bili su veleposlanik Italije u Zagrebu Alessandro Pignatti, šef konzularnog odjela Massimiliano Iacchini, Predsjednik Skupštine Talijanske Unije Furio Radin, administrativni direktor Talijanske Unije Orietta Marot, predsjednik UPT Alessandro Rossit, glavni za organizaciju projekata Fabrizio Somma, direktorica Talijanskog instituta za kulturu Paola Ciccolella.
Giovanni Mucciacciaro je stavio naglasak na Zajednicu za buduće svari koje se odnose na organizaciju kulturnih aktivnosti, kongresi, seminari, razni dogovori i suradnja, tečajevi jezika, smotre i događanja, izdavaštvo i publikacija knjiga, časopisa i mnoge druge svari vezane za kulturu, umjetnost, sport i dr.
Riječ je kasnije data veleposlaniku Pignattiu koji je dao punu podršku zajednici i obečao suradnju u budućnosti. Furio Radin napomenuo je da je Zajednica  plod jedne ideje rođene mnodo godina prije koja je upravo sada realizirana i koja možda nije smještena na autohtonom mjestu Talijana ali je zato mješavina autohtonih Talijani koji ovdje rade i žive. Luciano Lago privremeni predsjednik UPT je naglasio da smisao identiteta postoji neovisno o teritoriju.
Između ostaloga podjeljene su među prisutnim gostima počasne članske iskaznice. G. Mucciacciaro se na kraju zahvalio i gospodinu Darku Šonc predsjedniku vijece Slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba koji je ustupio prostor. Izložen je i program rada Zajednice za 2008., te napomenuta je izmjena Statuta Zajednice koja predviđa umjesto sadašnja 21 člana, 15 članova skupštine te je najavljena nova za izbor predstavnika skupštine. G. Mucciacciaro se zahvalio svim prisutnima i pozao ih na priređenu zakusku.